"VERİMLİ DERS ÇALIŞMA" KONULU REHBERLİK PANOSU

Bilinçsizce çok çalışmak  değil bilinçli bir şekilde verimli çalışmak bizi başarıya götürür!

30.12.2023 124

Başarılı olmak için ders çalışmak önemlidir. Ama daha da önemlisi verimli ders çalışmaktır. Nasıl, ne kadar ve hangi yöntemlerle ders çalışacağını bilen bir öğrenci zamanı da etkili kullanarak başarıya ulaşır.

Peki, Verimli Çalışma Ne Demektir?

Bir konuyu zamanı etkili kullanarak tamamlamak; o konuyu sorular çözerek pekiştirmek, kendini belli aralıklarla denemek ve tekrar/telafi yaparak zayıf konularını güçlendirmektir.Verimli ders çalışmak için ne yapmalıyım?

  • Amaç Belirleyin

Her iş bir amaca yönelik olmalıdır. Ders çalışırken de ilk olarak amaçlar belirlenmeli ve buna göre hareket edilmelidir. Kısa ve uzun vadeli amaçlar belirlenerek çalışmaya başlanmalıdır.

  • Çalışma Ortamını Düzenleyin

Çalışma ortamı toplu, düzenli, ortalama ısı ve ışık kaynağına sahip olan, gürültüden uzak dikkat dağıtacak görsel (afiş, poster vb.) ve eşyalar bulunmayan bir ortam olmalıdır. Ders çalışma masası üzerinde sadece çalışılacak derse ait materyaller bulunmalıdır.

  • Plan yapın

Çalışmaya nereden başlayacağınızı, hangi derse ne zaman vakit ayıracağınızı, ne zaman mola vereceğinizi bilemiyorsanız plan yapma konusunda eksikleriniz var demektir. Vakti daha verimli bir hale getirebilmek için plan yapmalısınız. Günlük, haftalık, aylık planlamalar yapmak işlerinizde büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Plan hazırlanırken örnek planlar incelenebilir ya da kendinize uygun plan tasarlamak için psikolojik danışmandan yardım istenebilir.

  • Derse Hazırlık Yapın

Derse girmeden bir gün önce derste işlenecek konuya göz gezdirmek ve konu başlıklarına bakmak dersi daha iyi anlamaya yardımcı olacaktır.

  • Aralıklı Tekrar Yapın

Öğrenmenin üzerinden vakit geçtikçe kalıcılığı azalabilir. Bilgileri unutmamak için aralıklı olarak tekrarlar yapmak gereklidir. Araştırmalar uyumadan önce tekrar edilmeyen bilginin %50’sinin, bir hafta içinde tekrar edilmeyen bilgilerin de %70’inin unutulduğunu göstermektedir.

  • Bol Alıştırma Yapın ve Soru Çözün

Çalıştıktan sonra konuyu en iyi pekiştirme yöntemi alıştırma yapmak ve soru çözmektir. Daha fazla soru stili görmek ve konulardaki eksikleri fark etmek de diğer faydalarıdır.

  • Not Tutun

Ders dinlerken ya da çalışırken önemli bilgileri not almak bilginin kalıcılığını arttıracaktır. Renkli kalem kullanmak, şekillerden grafiklerden ve görsellerden yararlanmak notun daha düzenli olmasına ve zihinde daha iyi depolanmasına fayda sağlar.

30-12-202330-12-2023